Wednesday, July 19, 2006

Roti Gulung Daging Kerisik

Bahan
Roti
350g tepung berprotin tinggi / tepung roti / superfine
6g yeast segera
50g gula castor
1/2 camt garam
50g mentega
1 biji telur
150ml air suam
1camb Kerisik Agromas

Inti
200g daging (potong nipis & kecil)
1camb cili pes
2 camb kerisik Agromas
2 ulas bawang merah
2 uas bawang putih
gula & garam sbg perasa
minyak utk memasak

bahan pengilap
1 biji telur
1 camb susu segar : dicampur & dikacau rata

Cara-cara membuat
campurkan semua bahan roti dan uli sehingga lembut. Tutup roti dengan tuala lembab dan perap selama 40 minit ditpt yg suam.
uli lagi dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan isikan inti daging pada tiap2 bahagian dan isikan inti daging pada tiap2 bahagian dan jadikan seperti tali (memanjang)
pintalkan dua @ tiga bahagian menjadi seperti tocang. Atur di dalam dulang pembakar dan perap lagi selama 40 minit.
sapukan di atasnya dgn bahan pengilap dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 200 c selama 20 minit hingga keemasan.
Cara membuat inti. - Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili, kerisik dan bahan perasa, kacau rata. Masukkan daging dan goreng hinga garing dan alihkan dari api.

|

HAVANA COOKIES

BAHAN BAHAN-NYA
_______________

25 GM. TEPUNG JAGUNG
100 GM. GULA HALUS
50 GM. CRISCO
50 GM. KELAPA DALAM TIN
50 GM. KACANG HAZEL - DICINCANG
85 GM. MENTEGA
1 SUDU KECIL VANILA
CERI - UNTUK HIASAN

CARA MEMBUAT NYA:
_________________


SATUKAN KESEMUA BAHAN DIATAS ALAM PEMUTAR.

DAN PUKUL DENGAN 'LOW SPEED' HINGGA ELOK DAN SEBATI.

KEMUDIAN SUDUKAN KECIL KECIL DAN HIAS DENGAN CERI LALU BAKAR.

|

SAMBAL GORENG DAGING

BAHAN BAHAN-NYA
_______________

300 GRAM DAGING (DIPOTONG NIPIS)
1 CAWAN AIR PANAS
1/2 CAWAN TOMATO SOS
1/2 CAWAN MINYAK MASAK
1/2 SUDU TEH GULA PASIR SEDIKIT GARAM

BAHAN GILING
____________

2 ULAS BAWANG PUTIH
5 ULAS BAWANG MERAH 2 SUDU TEH KETUMBAR
2 SUDU TEH JINTAN MANIS
2 SUDU TEH JINTAN PUTIH
1/2 SUDU TEH LADA HITAM
15 BIJI CILI MERAH
1.2 CM. KUNYIT
2.5 CM. BELACAN


CARA MEMBUAT NYA
________________

PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN GILING HINGGA NAIK BAUNYA

MASUKKAN DAGGING, GARAM DAN GULA.
MASAKLAH HINGGA EMPUK DAGINGNYA

MASUKKAN TOMATO SOS DAN SEDIKIT AIR. MASAK HINGGA KUAH
NYA AGAK PEKAT BARULAH DIANGKAT.

|

KUIH TAMING SARI

BAHAN BAHAN-NYA
________________

1 MANGKUK TELUR ANGGARAN 8 BIJI

1 MANGKUK GULA PASIR

1 MANGKUK SANTAN DARI 1 BIJI KELAPA

1 GENGAM TEPUNG KACANG HIJAU


CARA CARA MEMBUAT NYA
_____________________

CAMPURKAN KESEMUA BAHAN-BAHAN TERSEBUT SAMBIL
DIKACAUKAN HINGGA SEBATI.

SETELAH ITU DITAPIS KE DALAM LOYANG.
MASUKKAN LOYANG INI KEDALAM TEMPAT PENGUKUS
TETAPI JANGAN DITUTUPKAN DULU PENUTUPNYA.

SAMBIL ITU KACAULAH ADUNAN INI SEHINGGA SEBATI SERTA RATA.

KEMUDIAN TUTUPKAN KUKUS DAN KUKUSLAH SEHINGGA MASAK.

BILA TELAH MASAK BOLEH DIKELUARKAN DAN
SEJUKKAN SEBENTAR SEBELUM DIPOTONG
UNTUK DIHIDANGKAN.

|

NASI ARAB

Bahan-bahannya
1 kg beras Basmathi – dicuci bersih
1000 ml air
1 ekor ayam, dipotong kecil dan dibersihkan
6 ulas bawang putih dikisar,
1 inci halia, dikisar
2 biji bawang besar, dikisar
2 biji tomato, dibelah empat
1/2 tin susu cair + perah sedikit limau nipis
3/4 cawan rempah daging + sedikit air
1 batang kayu manis
3biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
sedikit daun ketumbar
sedikit daun pudina
2 helai daun pandan (simpul)
2 sudu besar minyak
2 sudu besar minyak sapi

Cara-caranya
1. Panaskan minyak sapi + minyak masak. Tumiskan bawang serta halia yang telah dikisar. Campurkan semua 4 sekawan + daun pandan. Tumis sehingga naik bau..
2. Masukkan rempah yang sudah dibancuh dengan sedikit air, goreng sehingga naik minyak.
3. Masukkan ayam yang sudah dibersihkan kacau sebati, kemudian masukkan air & tutup periuk.
4. Setelah ayam empuk sedikit dan air mendidih, campurkan susu cair, garam secukup rasa.
5. Masukkan beras, tomato buah, separuh daun ketumbar + daun pudina. Kacau rata dan tutup periuk.
6. Kacau sesekali dan setelah air agak kering taburkan lebihan daun ketumbar + pudina dan biarkan sehingga nasi masak.
7. Boleh angkat, taburkan bawang goreng dan hidangkan.

|

Carrot Walnut Cake

Bahan2:

Tepung Berserbuk Penaik 2 ½ cwn
Baking Powder 1 sudu teh
Bicarbonate Soda 1 sudu teh
Cinnamon Powder 1 sudu teh
Garam ¼ sudu teh
Brown Sugar ¾ cwn
Castor Sugar 1 cwn
Telur 4 bj
Minyak Jagung 1 cwn
Mentega Cair 1 cwn
Lobak Parut 3 cwn [lebih kurang 2 bj yg sederhana besar)
Walnut cincang ¾ cwn



Topping:

Cream Cheese ¾ ketul
Mentega/Krimwell 3 sudu makan
Icing Sugar 1/3 cwn
Lemon Juice (optional) 1 sudu teh



Cara-cara:

1. Panaskan oven 180c

2. Ayak tepung bersama baking powder & bicarbonate soda dlm mangkuk

3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur.

4. Kisar adunan sehingga lembut / gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.

5. Bakar dlm oven 45 minit hingga 1 jam. Test ngan lidi. Kalau tak melekat dah masaklah tuuu…..

6. Biarkan sejuk then buat topping.



Hiasan Krim Keju:

Masukkan semua bahan ke dlm mangkuk. Kisar hingga halus & sapukan pd. kek. Buleh hiaskan ngan beberapa bj walnut atau parutkan coklat diatasnya.

|

KEK KUKUS CHOC.CHIP PISANG

sumber:cheezyberrie

Bahan-bahan:
* 125g butter
* 125g castor sugar
* 2 biji telur
* 150g tepung kek - ditapis (sieve)
* 25g cocoa powder - ditapis
* 2 sudu besar milk powder
* 2 biji pisang - dilenyek
* 50g chocolate chips

1) Pukul butter dan castor sugar sehingga kembang
2) Masukkan telur dan pukul lagi.
3) Masukkan tepung kek dan cocoa powder, dan kacau rata
4) Masukkan milk powder, choc chips, pisang dan kacau hingga sebati
5) Masukkan bancuhan ke dalam acuan dan tutup dengan aluminium foil
6) Kukus selama 1 jam. sejukkan dan hidang bersama sos pilihan - cokelat/strawberi/coffee

|