Monday, July 25, 2005

Resipi...BAKED MARBLE CHEESECAKE

BAKED MARBLE CHEESECAKE

Bahan-bahannya

(A)
500 gram krim keju
50 gram gula

(B)230 gram whipped topping cream

(C)
5 biji kuning telur

(D)
120 gram tepung gandum

(E)
parutan kulit 1 bji lemon

(F)
5 biji putih telur
120 gram gula
1 sudu jus limau

(G)
50 gram coklat
1 sudu besar susu

Cara-caranya
1. Putar (A) sehingga lembut dan gebu.
2. Campur (B) dan putar hingga tidak berbintil-bintil.
3. Tambah (C) dan putar hingga sebati.
4. Campur (D) dan (E). Kacau sehingga sebati dan ketepikan sebentar.
5. Pukul putih telur di (F) sehingga kembang. Tambah bahan-bahan ramuan lain dan terus memukul hingga kembang.
6. Adun adunan putih telur dengan keju dengan sempurna.
7. Cairkan coklat di (G). Campurkan susu ke dalam dan adun dengan 200 gram adunan keju sehingga sebati.
8. Sapukan minyak dan alaskan kertas minyak di acuan. Tuang 1/3 daripada inti keju biasa ke dalam acuan. Tuang inti coklat keju ke atas. Tuang lagi baki inti keju biasa di kedua-dua lapisan.
9. Masukkan baki coklat keju ke dalam beg paiping kertas dan paipkan garisan lurus di permukaan. Guna lidi untuk membuat garisan bengkang bengkok di permukaan.
10. Letakka di dalam dulang pembakar yang diisi dengan air. Bakar pada suhu 150 darjah C selama 90 minit.

Nota: Jika adunan putih telur di (F) adalah terlalu pekat, ia kurang mengadun sebati dengan krim keju. Jika ketuhar terlalu panas atau terlalu lama membakar kek, ia boleh senang retak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|