Thursday, August 18, 2005

Resipi...POPIAH CINA

POPIAH CINA

Bahan-Bahannya :
2 biji sengkuang besar dihiris kasar-kasar
3 sudu makan sos soya pekat
1 sudu teh lada putih serbuk
2 keping tauhu dipotong dadu dan digoreng sebentar
2 ulas bawang putih dicincang
Garam secukupnya
Kulit popiah secukupnya
Beberapa helai daun salad yang dicuci bersih sos manis ( boleh dibeli di pasaraya )
5 biji telur rebus dihancurkan atau telur dadar dipotong memanjang
¼ kilogram udang, dibuang kulitnya, direbus sebentar dan kemudian dicincang kasar-kasar
¼ kilogram isi ketam yang telah direbus ( jika suka )
8 batang lada merah dikisar halus
8 ulas bawang putih dicincang halus
¼kg kacang tanah disangar dan ditumbuk kasar-kasar

Cara Membuatnya :
Tuang sedikit minyak masak dan goreng bawang putih yang dicincang hingga
kekuning-kuningan.
Masukkan sengkuang hiris tadi dan goreng sebentar.
Masukkan sos soya pekat, serbuk lada putih dan garam secukupnya.
Masukkan pula tauhu yang telah digoreng.
Kacau semua bahan ini hingga rata dan menjadi satu.
Kecilkan api dan masak sehingga sengkuang benar-benar lembut.
Proses ini boleh memakan masa sehingga satu jam.
Adalah lebih baik jika anda menggunakan slow cooker supaya sengkuang tidak
hangus.
Ambil sekeping kulit popiah. Sapukan lada merah kisar ( terpulang berapa pedas
yang anda mahu ) di tepi sebelah bawah kulit popiah.
Tuangkan sedikit sos manis dan ratakan.
Letakkan sekeping daun salad, taruh dua sudu besar sengkuang rebus yang telah
dimasak sehingga lembut tadi.
Toskan airnya sebelum diletakkan di atas daun salad tadi.
Taburkan isi udang / ketam, telur rebus / dadar, kacang tanah yang sudah
ditumbuk dan bawang putih goreng.
Gulung kulit popiah seperti membuat kuih dadar.
Gulungan yang kemas akan memastikan intinya tidak terburai apabila dipotong.
Anda boleh memotong dua atau tiga bahagian popiah sebelum dihidangkan untuk
dinikmati

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|