Friday, February 17, 2006

Resipi...Cendawan Bersama Sotong Kering

Bahan-Bahan:
40 gm kucai kuning
30 gm cendawan hitam
30 gm cendawan abalon
40 gm sotong kering
20 gm lada sulah
20 gm tauge
10 gm lada merah Serbuk perasa
Garam
Gula
1 camca teh kicap cair
1 camca teh tepung jagung
10 gm halia
10 gm daun bawang
10 gm sos tiram
10 gm bawang putih
Cara:
Rendam cendawan dalam air & hiris nipis-nipis. Potong cili hijau & merah nipis-nipis. Rendam sotong kering & potong. Potong kucai kuning kira-kira
2 inci. Goreng sekejap tauge bersama daun bawang & ketepikan. Hiris halia, bawang putih, daun bawang kemudian goreng. Masukkan cendawan, sotong kering, cili merah & hijau, serbuk perasa, garam, gula, kicap cair & goreng. Tambah dua camca air & tepung jagung, Kemudian masukkan kucai kuning &tauge. Akhir sekali, masukkan sos tiram secukup rasa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|