Tuesday, April 25, 2006

SALMON SAMBAL BELACAN

Bahan Sambal Belacan :

10 biji cili merah
4 biji cili padi
1 sudu teh belacan dibakar sebentar ( jangan lama-lama sangat membakar yerr, selain hangus, takut nanti membakar rumah juga :D )
Gula merah secukup rasa
Garam secukup rasa
1 biji buah tomato


Cara Membuatnya :

Tumbuk cili merah, cili padi dan belacan.
Masukkan gula merah dan garam serta tomato.
Tumbuk hingga semuanya cukup halus mengikut citarasa.


Bahan Salmon Goreng :

4 potong salmon yang sudah bersih dan dipotong-potong sedang


Cara Membuatnya :

Panaskan pan non-stick tanpa minyak.
Letakkan salmon di atas pan non-stick panas, masak sebentar hingga keluar minyak dan berubah warna.
Terbalik-balikkan hingga kedua sisi cukup masak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|