Saturday, July 30, 2005

Resipi...Pencok Ayam Panggang



Pencok Ayam Panggang


Bahan-bahan

1 ekor (1.5 kilogram) ayam, dibersihkan
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada putih serbuk
3 sudu besar minyak masak
435 ml (1 3/4 cawan santan, diperah drpd. 1 bj. kelapa parut dan 435ml/ 1 3/4 cawan air)
segenggam daun selasih
1 sudu besar air asam, diperah drpd. 1 sudu teh asam jawa dan 1 sudu besar air
garam
gula
nanas, dicincang

Dikisar Halus-halus

4 tangkai cili merah
6 tangkai cili padi
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah, dikupas
2 ulas bawang putih, dikupas
1 cm lengkuas, dikupas

Cara

1. Gaul rata-rata ayam, garam dan lada putih. Panggang di dalam oven yg. sudah dipanaskan pada 180 deg. Celcius/ 350 deg. Fahr. sehingga separuh masak.

2. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan santan, daun selasih dan renihkan selama 15 minit.

3. Tambah ayam panggang dan renihkan di atas api sederhana sehingga kuah hampir kering

4. Masukkan air asam, garam dan gula dan masak selama 3 minit.

5. Hias dengan kepingan nenas sejurus sebelum dihidang dengan nasi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|