Wednesday, August 10, 2005

Resipi...Sup Ekor Lembu Siput Sarawak

Sup Ekor Lembu Siput Sarawak

Bahan-bahan
2.5 kg ekor lembu
100 g bawang besar
4 helai daun selasih kering
5 g lada hitam
200 ml sos soya manis (kicap ABC)
100 ml cuka putih
300 ml santan pekat
6 liter air
garam dan lada sulah secukup rasa

Cara Penyediaan
1. Singkirkan lemak daripada ekor lembu dan rebus di dalam 6 liter air tadi.
2. Potong bawang menjadi kepingan kecil dan masukkan ke dalam ekor lembu yang sedang mendidih, bersama daun selasih kering.
3. Masak ekor lembu itu selama 2 ½ jam, sehingga lembut.
4. Keluarkan ekor lembu daripada periuk.
5. Biarkan air mendidih, sehingga ia menjadi pekat.
6. Tambahkan sos soya cair, lada hitam, garam dan cuka putih ke dalam air tadi.
7. Letakkan ekor lembu ke dalam pinggan dan tuangkan kuah yang siap. Letakkan santan di atas hidangan yang siap itu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|