Wednesday, July 27, 2005

Resipi...Rusuk kambing dengan sos kekacang istimewa

Rusuk kambing dengan sos kekacang istimewa

Bahan-Bahan
500 gm Rusuk kambing - diperap dengan bahan kisar selama 2 jam
1 sdt Jintan halus )
1 sdt Jintan kasar )
2 batang Serai ) dikisar
5 ulas Bawang putih )
1 inci Lengkuas )
Sedikit Garam )
Sedikit Gula )

Bahan untuk Sos
200 gm kacang tanah - dibakar dan dikisar halus
100 gm Cili boh
1 batang Serai ) dititik
1 inci Lengkuas )
1 biji Bawang merah - dikisar
5 sdm Gula
Sedikit Garam
2 sdm Minyak masak
200 ml Air

Cara Cara
1. Tumis cili boh, bawang dan bahan yang dititik sehingga garing.
2. Masak kekacang dengan api kecil. Kacau hingga pekat. Masukkan kekacang, gula dan garam secukupnya.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|