Friday, August 26, 2005

Resipi...AYAM MASAK LADA HITAM

AYAM MASAK LADA HITAM


BAHAN-BAHAN:
2 keping peha ayam
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tomato
1 biji bawang besar | dipotong kecil
2 ulas bawang putih | dihiris nipis
Sedikit air dan tepung jagung

CARA MEMBUATNYA:
1. Bersihkan ayam dan perap dengan serbuk lada hitam, sos tiram, kicap, sos tomato, bawang besar dan bawang putih. Biarkan selama dua jam.
2. Panaskan ketuhar dan bakar ayam hingga kuning keemasan. Ketepikan
3. Panaskan sedikit minyak dan didihkan bahan perapan bersama bawang dan bawang putih.
4. Tambahkan sedikit air dan tepung jagung dan biar sos menjadi pekat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|