Wednesday, August 10, 2005

Resipi...KERABU MIHUN

KERABU MIHUN

Bahan Utama

200 gm mihun
(direndam dalam air garam panas selama 5 minit, kemudian ditoskan)
Bahan A

4 biji buah tomato }
1/2 cawan udang kering (yg telah direndam) }
2 s/kecil belacan (dipanggang) } dikisar
2 helai daun limau purut } bersama
4 biji cili padi
4 biji cili merah besar }
2 ulas bawang putih
100 gm gula merah (diparut halus) }

Bahan B

4 s/besar sos ikan
10 helai daun kuchai (dihiris)
½ cawan bawang merah (dihiris dan digoreng)
20 ekor udang (dicelur)
6 biji limau kasturi (diperah dan ambil jus)
sedikit daun pudina }
sedikit daun ketumbar } dihiris nipis
sedikit daun limau purut }

Bahan Hiasan

3 biji telur (direbus)

Cara Menyediakannya

1. Campurkan bersama bahan utama, bahan A, sos ikan, gula merah dan perahan jus limau kasturi ke dalam mangkuk besar, gaulkan rata.

2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang lain dan gaulkan lagi.

3. Setelah digaul rata, hiaskan dengan telur rebus.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|