Friday, August 19, 2005

Resipi...Rendang Dinding


Rendang Dinding


Bahan-bahan

250ml/1 cawan + 3 sudu besar minyak masak
1 Kg bawang besar , dikupas dan dihiris-hiris
2cm halia, dikupas dan diparut
5 ulas bawang putih, dikupas dan dihiris-hiris
100gram cili kering, dibuang biji, direndam dan ditumbuk
1 Kg daging lembu batang pinang, dihiris-hiris 6mm tebal
100 g cili kering, dibuang biji, direndam dengan air dan ditumbuk
1.5 sudu besar kicap pekat
500-750 ml/ 3/4 cawan air asam, diperah daripada 45 gram asan jawa dan 500/750 cawan air
2 sudu besar gula
garam

Cara

1. Panaskan 250ml/ 1 cawan minyak masak dan goreng bawang besar, halia dan bawang putih selama 5-7 minit. Keluarkan dan kisar kasar-kasar.

2. Di dalam periuk bersih, panaskan 3 sudu besar minyak masak dan tumis cili tumbuk. Tambah daging dan pes bawang besar, halia & bawang putih.

3. Campur kicap pekat dan goreng selama 15 minit.

4. Masukkan air asam, tambah gula dan garam, Renihkan di atas api kecil sehingga kuah agak kering.

5. Hidang dengan roti jala atau nasi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|