Friday, September 09, 2005

Resipi..LEMPOK DURIAN

Sumber: Wan Noraniah

Bahan-Bahannya :
Buah durian ( ikut suka beberapa biji )
Santan ( kalau durian dalam 3 - 4 biji saiz besar santannya hampir 1kg )
Gula pasir ( ikut citarasa )

Cara Membuatnya :
Asingkan isi durian dari bijinya tetapi tinggalkan 1 ulas yang tidak dibuang bijinya
bertujuan untuk jadi panduan lempok kita dah masak ke belum.
Kemudian masukkan kesemua bahan tadi dalam kuali. Seelok-eloknya kuali
tembaga.
Selepas itu kacau sampai masak macam dodol.
Nak tahu dah masak ke belum tengok pada biji yang dimasukkan sekali tadi.
Kalau dah tak ada isi yang melekat dan nampak macam berminyak maksudnya
dah masaklah tu.

Nota : Api semasa memasak jangan besar sangat takut nanti hangit

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|