Friday, January 13, 2006

Resipi...KEK KARAMEL

Bahan Bahan

2 cawan gula
1 cawan air
1 1/4 cawan tepung
2 s/kecil bikarbonat soda
6 biji telur (dipukul)
180 gm mentega

Cara Menyediakannya

1. Cairkan gula, setelah ia cair campurkan perlahan - lahan dengan
air, letakkan sebelah dan biarkan ia menyejuk.

2. Cairkan mentega di dalam periuk yang dididihkan di atas air,
letakkan sebelah dan biarkan ia menyejuk.

3. Ayakkan tepung dan bikarbonat soda ke dalam mangkuk.

4. Curahkan mentega cair bersama telur ke dalam mangkuk berisi
tepung yang telah diayak tadi, campur dan gaulkan rata.

5. Masukkan sirap karamel ke dalam bancuhan dan gaul rata.

6. Tuangkan bancuhan ke dalam acuan yang sudah digris dan
panaskan pada suhu 180 darjah selsius.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|