Thursday, February 09, 2006

Resipi...SERABAI TELUR

Bahan-Bahannya :

200gm tepung gandum dan 1 sudu teh baking powder disatukan dan diayak
300cc santan dari ¼ biji kelapa
¼ sudu teh pes pandan
1 biji telur
¼ sudu teh garam
Minyak goreng untuk sapuan


Cara Membuatnya :

Masukkan tepung gandum dalam sebuah bekas.

Pada bekas yang lain, pukul telur dan garam hingga berbuih.

Masukkan santan dan pes pandan. Gaul rata.

Tuangkan adunan ini ke dalam tepung sedikt demi sedikit, gaul hingga rata
dan licin. Biarkan adunan selama 1 jam.
Panaskan acuan serabai atau flat base pan, lengser dengan minyak,
tuangkan 3 - 4 sudu makan adunan ke dalamnya.
Tunggu hingga timbul buih-buih kecil pada permukaan serabai, baru ditutup.

Biarkan hingga masak, angkat dari acuan dan hidangkan dengan sosnya.



Bahan Sos :

500cc santan dari 1 biji kelapa
1 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam
1 lembar daun pandan


Cara Membuatnya :

Didihkan semua bahan sambil digaul supaya santannya tidak pecah minyak.

Angkat dan sejukkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|