Monday, August 08, 2005

RESIPI... IKAN MASAK TEMPOYAK

RESIPI IKAN MASAK TEMPOYAK

BAHAN-BAHANNYA
3 ekor ikan kembung
3 sudu besar tempoyak
3 cawan air
4 batang serai ( diketuk )
4 keping asam gelugur
2 biji cili merah ( dipotong )
2 biji tomato ( dibelah 4 )

Bahan-bahan dikisar
15 tangkai cili api
4 biji cili merah
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih

CARA MEMASAK

1. Panaskan minyak.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi ke dalam periuk bersama-sama dengan tempoyak, air dan juga serai.
3. Biarkan ianya mendidih.
4. Kemudian masukkan asam gelugur dan ikan.
5. Masukkan garam secukup rasa dan biarkannya masak.
6. Setelah dipadamkan api dapur masukkan pula cili dan tomato.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|