Monday, August 08, 2005

RESIPI ...IKAN MERAH MASAK BELANGA

RESIPI IKAN MERAH MASAK BELANGA

BAHAN-BAHANNYA
1 ekor ikan merah
1 labu bawang merah
3 ulas bwang putih
1 inci halia
2 biji tomato
3 helai duan kemangi
2 batang serai
1 tangkai daun bawang
2 helai daun limau purut
3 biji cili merah
6 biji cili api
limau kasturi, garam dan minyak secukupnya

CARA MEMASAK

1. Bersihkan ikan dan perapkan bersama air limau dan garam.
2. Ketepikan sebentar.
3. Hiriskan tomato, bawang besar, serai dan daun bawang.
4. Tumbuk halus halia, bawang putih, cili merah dan cili api.
5. Pecahkan saja cili padi.
6. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan ini sehingga naik baunya.
7. Kemudian masukkan air ke dalam.
8. Masaklah ikan tadi dan tutup periuk sehingga ikan masak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|