Saturday, August 06, 2005

Resipi...Sambal Jering

Bahan-bahan: -




Jering (2 longgok pasar malam)
Sedikit ikan bilis
Bawang merah
Belacan
Cili kering yang dikisar
Garam and gula secukup rasa
Minyak Masak untuk menggoreng dan menumis

Cara Memasak: -
1. Jering dipotong panjang dan kemudian digoreng dengan minyak Palmas tetapi tidak terlalu garing (takut keras). Kemudian goring sekali ikan bilis tetapi kali ini pastikan ianya garing dan rangup.
2. Bawang merah dan belacan ditumbuk dan kemudian di tumis didalam kuali dengan menggunakan minyak Palmas. Tumis sehingga naik baunya dan masukkan cili kering yang telah dikisar sehingga kering.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kemudian masukkan jering dan ikan bilis yang digoreng tadi ke dalam kuali.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|