Thursday, August 04, 2005

resipi...Ayam panggang Kak Nita

Ayam panggang Kak Nita

Bahan-bahan
5 cawan besar minyak masak
2 biji bawang besar (dihiris halus)
10 ketul peha ayam (yang dilumurkan dengan garam)

Dikisar sehingga halus
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
9 biji cili merah
2 sudu teh halia (yang dihiris)
4 biji cili padi

Dicampur dengan bahan yang kisar
1 sudu teh lada hitam (yang dikisar halus)
2 sudu teh serbuk kunyit
2 batang serai (dititik)
3 sudu teh serbuk ketumbar
400 ml air
5 sudu kicap pekat
2 sudu teh gula merah

Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak dan tumis bawang yang dihiris hingga garing.
2. Kemudian, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar bersama serai dan tumis hingga harum.
3. Masukkan ayam dan kacau rata dengan rempah yang ditumiskan itu.
4. Campurkan kicap dan gaul.
5. Masukkan air dan gula. Biarkan sehingga mendidih.
6. Masakkan harus digaul sekali sekala.
7. Akhirnya masukkan dalam dulang dan panggang hingga garing.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|