Monday, August 01, 2005

Resipi...SCRAMBLE EGG

RESEPI SCRAMBLED EGG



SCRAMBLE EGG
2 camb mentega
4 biji telur
4 camb susu cair
sedikit garam & serbuk lada sulah
1 camb krim segar/putar

Pukul telur dengan susu cair, garam dan serbuk lada sulah. Cairkan 1 camb mentega dalam kuali. Bila berbuih, masukkan telur tadi dan kacau cepat-cepat dengan senduk kayu tetapi mesti diketepikan dari api bila separuh telur menjadi kental (masih ada separuh yg cair sedikit). Masukkan baki mentega dan krim, kacau lagi hingga sebati. Telur akan masak dengan kepanasan kuali, tak perlu memasak di atas api kerana telur akan menjadi keras. Utk mendapatkan telur yg lebih halus 'ketulnya', gunakan pemutar 'belon' (balloon whisk).

note ::

Kadang-kadang kita boleh pelbagai scramble egg kita... contoh.. kadang-kadang saya pukul telor dgn mushroom soup ( yg dlm tin)...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|