Resipi...Sambal Udang Berpetai
Sambal Udang Berpetai
Hidangan untuk 3-4 orang
50 ml minyak
1 camB asam jawa pekat
3 camB sos cili
sedikit air
200g udang sederhana (dibuang semua kecuali ekor)
150g isi petai (dibelah 2)
1 biji tomato (dibelah 6)
1 labu bawang besar (dihiris bulat)
garam & gula secukupnya
BAHAN KISAR
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1-2 camB pes cili
1 cm belacan
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit bau.
2. Masukkan asam jawa, sos cili dan sedikit air. Kacau sampai terbit minyak.
3. Bubuh pula udang dan isi petai. Gaul selama 3-4 minit.
4. Tambah gula, garam dan sedikit air jika terlalu pekat.
5. Bila udang masak, masukkan pula tomato dan bawang besar.
6. Kacau selama 2 minit, angkat dan hidangkan.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home