Friday, August 12, 2005

Resipi...Pizza madu istimewa

Pizza madu istimewa

Masa persediaan & memasak: 45 minit
Hidangan untuk: 8 orang
Setiap hidangan mengandungi: 9 gm lemak, 280 Kcal

Bahan untuk doh Piza:
250 gm tepung berprotin tinggi
15 gm yis segera
1 camca teh gula
125 ml air suam
2 camca besar minyak

Bahan lain:
500 gm hirisan daging ayam
1 peket tumisan ayam madu maggi
1/2 cawan sos tomato maggi
1 camca besar oregano
2 labu besar bawang besar, dihiris
1 biji timun, dihiris
1 biji cili merah, dihiris
150 gm parutan keju mozzarela

Cara-cara membuatnya:
Campurkan bahan doh pizza.
Uli doh hingga lembut dan tidak melekat pada jari.
Letakkan doh pada mangkuk yang telah disapu sedikit minyak dan tutup dengan kain lembab supaya ia naik.
Bila doh telah naik 2 kali ganda, uli lagi selama 5 minit.
Canai doh setebal 1 cm dan terap dengan acuan bulat berukuran 9 cm.
Letak diatas tin pembakar dan cucuk permukaan dengan garpu; ketepikan.
Sementara itu gaul daging ayam dengan tumisan maggi.
Sapukan sos maggi keatas pizza dan tabur oregano.
Susun campuran ayam, letak sayuran diatasnya dan tabur keju mozzarela.
Bakar dalam ketuhar bersuhu 200 darjah C selama 15-20 minit hingga keju cair.
Keluarkan dari ketuhar dan hidangkan segera.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|