Resipi...Ayam Masak Botok Seri Sarawak
Bahan-Bahan
400 g isi ayam segar (dipotong mengikut sesuka hati)
2 batang serai
40 g bawang merah
40 g bawang putih
20 g halia
20 g lengkuas
20 g kunyit hidup
4 biji buah keras
5 ulas cili kering
1 sdm kerisik
4 helai daun kunyit
2 helai daun mengkudu
1 sdt gula
½ sdt garam
1 cawan susu rendah lemak
2 sdt minyak untuk menumis
2 helai daun pandan
2 batang buluh bersaiz sederhana (20 sm.) - panjang
Cara Cara
Tumiskan serai, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup dan buah
keras, kemudian, masukkan kerisik, cili kering, gula dan garam.
Masukkan isi ayam tadi dan gaullah sampai sebati.
Masukkan daun mengkudu dan daun kunyit, kemudian masukkan susu rendah lemak dan
kacau sehingga sebati.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home