Monday, October 03, 2005

Resipi...Ayam Masak Botok Seri Sarawak

Bahan-Bahan

400 g isi ayam segar (dipotong mengikut sesuka hati)

2 batang serai

40 g bawang merah

40 g bawang putih

20 g halia

20 g lengkuas

20 g kunyit hidup

4 biji buah keras

5 ulas cili kering

1 sdm kerisik

4 helai daun kunyit

2 helai daun mengkudu

1 sdt gula

½ sdt garam

1 cawan susu rendah lemak

2 sdt minyak untuk menumis

2 helai daun pandan

2 batang buluh bersaiz sederhana (20 sm.) - panjang



Cara Cara

Tumiskan serai, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup dan buah

keras, kemudian, masukkan kerisik, cili kering, gula dan garam.

Masukkan isi ayam tadi dan gaullah sampai sebati.

Masukkan daun mengkudu dan daun kunyit, kemudian masukkan susu rendah lemak dan

kacau sehingga sebati.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|