Monday, October 03, 2005

Resipi...Daging Dendeng

Bahan – bahan

1 kg daging lembu
1 camca kecil ketumbar
1 camca jintan manis
30 tangkai cili kering
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Asam jawa
Sedikit kicap



Persediaan untuk daging

Rebus daging hingga empuk
Potong daging nipis-nipis selebar 1 atau 2 inchi
Di tumbuk sedikit di dalam lesung (supaya tidak liat)
Gaulkan bersama kicap masin dan manis (perap seketika)
Gorengkan sehingga sedikit garing.Ketepikan



Persediaan Sambal

Kisar jintan manis,ketumbar,bawang merah,bawang putih,cili kering
sehingga lumat
Tumiskan bahan tadi sehingga garing dan perahkan asam jawa.
Rasakan garam dan gulanya
Setelah kering sedikit bolehlah masukkan daging tadi.
Kacau dan balik - balikkan hingga sebati
Sedia dihidangkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|