Monday, September 26, 2005

Resipi...IKAN TONGKOL MASAK LEMAK LENGKUAS

Sumber : Pak Amir

2 Ekor ikan tongkol (direbus dahulu dgn sedikit air, cuka dan asam keping)
2 biji Bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia dan lengkuas lebih sedikit
cili kering (ikut kepedasan) {dimesin halus}
2 biji kelapa {ambil santan pekat}
kerisik kelapa
sedikit cili api
minyak
garam, gula dan perasa secukupnya
sedikit asam keping

Cara :
1. Tumiskan minyak dgn bahan2 yg dimesin sehingga pecah minyak. Biarkan ia garing sebentar dan masukkan santan. Biarkan ia menggelegak dan mendidih
2. Kemudian masukkan ikan yang sudah direbus dan biarkan ia masak
3. Masukkan garam, gula dan perasa secukupnya dan akhirnya masukkan kerisik kelapa. Biarkan ia masak secukupnya ...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|