Resipi...GULAI SIAM
Sumber : Resipi.net
Bahan-bahannya
500 gm daging dihiris nipis
2 batang terung dipotong lebar-lebar dan digoreng sedikit sampai lembut
2 camca kecil belacan
15 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 cm halia
3 ulas bawang putih dimesin/ giling sampai lumat
2 cm lengkuas
3 batang serai
8 biji lada hitam
2 camca kecil serbuk jintan manis
1 camca besar serbuk ketumbar
2 helai daun limau purut
segenggam daun selasih
sedikit gula nira
2 camca besar sos ikan
gula secukup rasa
santan dari sebiji kelapa (4 cawan)
minyak untuk menumis
1/4 cawan kerisik (1/2 biji kelapa goreng di tumbuk lumat)
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah giling pada api yang sederhana sampai bangkit baunya.
2. Masukkan santan dan masak sampai ianya pekat. Masukkan daging yang dihiris nipis dan masak selama 5 minit lagi sebelum dimasukkan kerisik.
3. Tambahkan sos ikan, gula nira, limau purut dan daun selasih.
4. Masak sehingga daging empuk. Angkat dan hidangkan.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home