Friday, September 23, 2005

Resipi...DAGING MASAK SUNGKAI

Sumber: Zaleha Osman

Bahan-bahannya
1 kg daging lembu atau kambing
8 batang serai, dihiris
4 cm lengkuas, dihiris
10 biji bawang merah, dihiris
2 sudu makan serbuk ketumbar
250 ml santan pekat

Bahan Kisar
100 gram lada kering
100 gram lada hidup
4 biji bawang besar
8 biji bawang putih
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
6 biji buah keras

Cara-caranya
Cuci bersih daging dan potong mengikut citarasa anda. Tumis bawang kecil sehingga kuning. Masukkan bahan kisar, serbuk ketumbar dan masaklah sehingga wangi. Masukkan daging dan santan. Biarkan sampai mendidih, baru masukkan hirisan serai dan lengkuas. Masaklah sehingga daging empuk dan kuahnya pekat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|