Thursday, September 22, 2005

Resipi...AGAR-AGAR KERAS

Sumber : Sajian Disember 1999

Bahan-bahan
3 sudu besar serbuk agar-agar
70 g gula pasir
320 g gula batu
2 helai daun pandan
1.45 liter air
Pewarna kesukaan

Cara membuatnya
1. Satukan semua bahan kecuali pewarna di dalam periuk. Didihkan 90 minit dan tapis.
2. Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut bilangan pewarna. Setelah masukkan pewarna, tuang sedikit agar-agar ke dalam acuan baulu gulung menjadi lapisan nipis.
3. Biar ia beku dan gulung. Hiris dan jemur hingga kering. (Sampai timbul lapisan gula di sekelilingnya)

Panduan
Jika inginkan bentuk berlainan, buat lapisan agar-agar yang tebal dan terap. Ia juga boleh dikeringkan menggunakan ketuhar bersuhu 70OC. Panaskan 3-4 jam atau hingga agar-agar garing. Untuk mendapatkan gulungan yang cantik, lapisan perlu nipis dan gulung perlahan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|