Resipi...AMPARAN TATAK PISANG
Sumber : Resipi.net
Lapisan Bawah
225 gram tepung beras
25 gram tepung sagu
1/2 sudu teh garam
250 gram gula pasir
750 ml santan cair dari 1/2 biji kelapa, dipanaskan
10 biji pisang raja atau kepung yang tua, dibelah dua dan dipotong melintang 1cm
Lapisan Atas
50 gram tepung beras
350 ml santan pekat dari 1 biji kelapa
1 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh vanilla
sedikit minyak masak
Cara-caranya
1. Lapisan Bawah: Campur tepung beras, tepung sagu, garam dan gula pasir. Masukkan santan panas sambil dikacau rata-rata. Masukkan pisang dan kacau.
2. Tuang adunan ke dalam loyang yang bersapu sedikit minyak masak. Kukus selama kira-kira 45 minit sehingga tiga suku masak.
3. Lapisan Atas: Kacau semua bahan sehingga sebati dan tuang ke atas lapisan bawah yang hampir masak. Terus kukus selama kira-kira 45 minit lagi sehingga kuih masak. Sejukkan sebelum dipotong.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home