Monday, September 19, 2005

Resipi...CROISSANT

Bahan Roti
1 kg tepung gandum )
2 paket yeast..mauripan )
200 gm gula kastor/halus ) Gaul rata
4 s/b susu tepung )
Secubit garam )

2 biji telur
500ml air suam
3 s/b susu pekat
3 s/b shortening
3 s/b butter

Marjerin beku [pastri marjerin]secukupnya untuk melapisi doh
Kuning telur (untuk pelekat)

Cara:
1. Gaulkan semua bahan di atas kecuali pastri marjerin dan uli hingga sebati dan lembut.
2. Biarkan naik sekali ganda dan tumbukkab supaya angin keluar.
3. Canaikan doh setebal 1 sm. Taburkan tepung rata-rata di atasnya.
4. Kemudian hiris pastri marjerin nipis-nipis dan aturkan rata-rata di atas doh yang dicanai tadi.
5. Lipatkan doh sekali dan ratakan bahagian tepinya.
6. Setelah itu, canai doh menjadi lebih nipis. Kemudian lipatkan kepada tiga lapisan.
7. Simpan adunan dan biarkan selama 30 minit.
8. Ulangi percanaian dan lipat dua kali lagi.
9. Kemudian simpan semula di dalam peti sejuk untuk mengelak marjerin menjadi cair. Canai doh supaya menjadi bentuk empat segi bujur.
10. Kemudian potong doh kepada bentuk tiga segi berukuran 3 inci lebar dan 5 inci panjang.
11. Setelah itu, gulung doh dari bahagian lebar ke hujung segi tiga.
12. Bentukkan seperti tanduk dan sapukan dengan kuning telur. Susun di atas dulang pembakar.
13. Biarkan selama 20 minit sebelum dibakar dalam suhu 180'C selama 20 minit.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|