Resipi...KEK GULUNG TAPAK KUDA
10 biji telur (5 putih) 225 gm gula castor
110 gm tepung gandum 10 gm tepung susu
135 gm mentega cair ½ camca tea vanila
1 tbsp ovalette ½ cama tea baking powder
1 camca chocolate emulco Secukup coklat nugotin atau nutella
(Untuk disapu sebagai inti)
Peraturannya
Pukul gula dan telur hingga kembang kemudian masukkan TBM, pukul lagi. Ayak tepung gandum, tepung susu dan baking powder kemudian masukkan dalam adunan telur. Kacau rata, masukkan gula, mentega cair dan ratakan lagi.
Ambil lima senduk adunan dan kacaukan dengan coklat emulco. Masukkan adunan ke dalam beg picit dan picitkan di atas loyang pembakar berukuran 12 x 30.8 cm. Lapiskan pula dengan adunan yang baki dengan menggunakan beg picit juga.
Bakar selama 45 min/1 hr. Adunan kek yang sudah masak dan dibelah dua dan sapukan coklat nugotin atau nutella di tengah-tengah dan lipat dua kemudian dipotong seperti tapak kuda.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home