Thursday, September 15, 2005

Resipi...PULUT KUNING LAPIS DAGING

Bahan untuk Pulut Kuning
3 kilo beras pulut
200 gram serbuk kunyit dibungkus dengan kaiin
1 sudu makan warna kuning lemon
4 biji limau kasturi, ambil jusnya
3000 ml santan pekat dari 3 biji kelapa parut putih
2 sudu teh garam halus
3 helai daun pandan
kukusan dialas dengan kain
2 loyang bulat 12" x 3" dan 8" x 3" dialas dengan kertas timah dan sapukan dengan sedikit mentega

Bahan Daging
3 kilo daging kisar
200 gram rempah kari daging
150 ml minyak untuk menumis
2 pelepah daun kari
200 ml santan dari 1/2 biji kelapa
secukup garam dan gula

(bahan dibawah ini dikisar halus)
15 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
5 cm halia
2 batang serai

Bahan Hiasan
2 kotak serbuk kentang (Mr Mash)
1000 ml air mendidih
1/4 sudu teh garam halus
100 gram mentega cair

8 biji telur ayam yang kecil
8 biji telur burung puyuh
(rebus telur ayam dan burung puyuh dan kupas kulitnya dan rebus lagi dengan pewarna kuning, angkat dan toskan)

16 kuntum bunga cengkih, untuk buat mata burung
8 biji cili padi, untuk buat muncung burung hujungnya cucuk dengan lidi
secukup lada merah dipotong jangan putus jadikan bunga
secukup daun parsley
2 keping papan kek untul alas pulut dan 4 penahan kaki wedding kek tinggi 7"
2 piring 7" x 7" untuk alas kaki, hias ditepi dengan kain lace

Cara-caranya
Cuci bersih pulut. Gaul rata dengan secukup air, pewarna kuining, air limau, serbuk kunyit dan rendam semalaman. Pada keesokkan pagi, cuci bersih pulut tersebut dan toskan. Kemudian tuangkan kedalam kukusan, masukkan daun pandan dan kukus selama 30 minit.

Sanggar daging cincang hingga kering dan ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing. Masukkan rempah kari, daun kari, kacau rata dan masaklah sebentar. Masukkan pula santan, daging, garam dan gula. Masak lagi sehingga kering dan matikan api. Angkat dan sejukkan.

Sementara itu gaul rata santan pekat dan garam. Pulut yang telah dikukus itu diarunkan dengan santan sehingga sebati. Masukkan kembali pulut kedalam kukusan dan kukus lagi selama 40 hingga 50 minit. Ambil secukup pulut yang sudah masak itu dan masukkan kedalam loyang. Lapiskan pula denga daging dan ratakan. Kemudian timbuskan dengan pulut lagi dan ditekan-tekan sehingga mampat dan padat. Ketepikan.. Setelah sejuk barulah dihias. Buat yang sama kepada loyang yang satu lagi.

Cara Menghias
Pasang alat wedding kek untuk menghias pulutnya. Keluarkan pulut dari acuan loyang. Letakkan disebelah bawah pulut yang besar, dan diatasnya pulut yang kecil. Serbuk kentang, garam dan air dikacau rata dan sebati. Masukkan mentega, kacau lagi sehingga rata, setelah sejuk barulah boleh digunakan. Gunakan piping beg dengan nozzle bintang yang kecil. Isikan adunan kedalam piping beg. Picit dan hias tepian pulut sehingga sempurna. Cantikkan lagi denga bunga lada dan daun parsley, serta burung-burung kuning mengeram didalamnya.

Cara membuat Burung
Cantumkan telur ayam dan telur burung dengan menggunakan lidi. Cucukkan dikiri kanan telur burung dengan bunga cengkih untuk membuat matanya. Cucukkan pula dihujung telur burung dengan hujung cili sebagai muncungnya. Potong sedikit sebelah bawah telur ayam, untuk membolehkan burungnya duduk dengan selesa.

Sumber: Juriah Abdullah

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|