Resipi...PINEAPPLE UPSIDE-DOWN CAKE
Lapisan Bawah
1/4 cawan mentega
1/2 cawan gula perang
8 bulatan nenes (dalam tin - pineapple rings)
6 biji ceri merah
Lapisan Atas
2 cawan tepung cake
2 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan mentega tanpa garam, dilembutkan
1 cawan gula kaster
2 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 cawan jus nenas
Cara-caranya
1. Untuk lapisan bawah, griskan loyang 22cm dengan mentega dan taburkan gula perang di dasar loyang. Susun bulatan nnas dan letakkan buah ceri di tengah nenas yang berlubang itu.
2. Untuk lapisan atas, ayak tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk yang berlainan pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan bahan yang diayak, telur, esen vanilla dan jus nenas. Gaul hingga sebati.
4. Tuang adunan keatas dalam loyang dan bakar pada suhu 175 darajah C selama 45 minit. Kek telah masak bila lidi penguji keluar bersih.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home