Resipi...APPLE CRUMBLE ALA AMERIKA
Sumber: Wan Petom Haris
Bahan A - Untuk membuat Doh Gula
150 gram mentega
150 gram pastry magarine
200 gram gula icing
3 biji telur
600 gram tepung (diayak dengan sedikit garam)
sedikit esen vanilla
Bahan B - Untuk membuat "Hollander Filling"
250 gram gula
250 gram mentega
250 gram badam kisar atau hazelnut kisar
70 gram tepung gandum (badam/ hazelnut digaul rata dengan tepung)
5 biji telur
1 biji lemon (parut kulitnya)
1 sudu teh serbuk kayu manis
Bahan C - Buah Buahan
Untuk Apple Crumble gunakan apple hijau secukupnya. Kupas kulitnya dan potong seperti wedges setebal 1.5 cm. Gaulkan dengan sedikit serbuk kayu manis dan jus lemon.
Untuk Berries Crumble, gunakan buah-buahan berries beku seperti raspberry, black berries, kismis dll.
Bahan D - Untuk "Crumble Dough"
120 gram gula
120 gram mentega
150 gram tepung gandum
75 gram badam (didadu kecil-kecil)
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara membuat Doh Gula
Mentega dan pastry margarine dipukul hingga kembang bersama-sama gula icing. Masukkan telur, satu persatu dan pukul sehingga lembut. Masukkan esen vanilla. Tuangkan tepung dan gaul hingga rata. Jangan gaul terlalu lama. Kemudian simpan adunan tersebut didalam peti sejuk selama 2 jam atau sehingga ia sejuk.
Cara membuat Hollander Filling
Mentega dan gula dipukul sehingga kembang. Masukkan telur satu demi satu, pukul lagi sehingga ringan. Masukkan parutan kulit lemon dan gaul rata. Kemudian masukkan bahan-bahan kering yang lain, gaul rata dan ketepikan.
Cara membuat Crumble Doh
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla. Tuangkan bahan-bahan kering dan gaul rata. Adunan dibahagi beberapa bahagian. Padatkan. Simpan adunan didalam peti sejuk sehingga ia menjadi beku. Setelah beku, parut adunan tersebut kasar-kasar, kemudian simpan kembali di dalam peti sejuk, sehingga hendak digunakan.
Cara membuat Crumble Pie
Keluarkan Doh Gula dari peti sejuk dan canai setebal 0.5 cm. Isikan kedalam acuan pie. Tuangkan Hollander Filling diatas doh gula, 1/2 penuh. Susun diatas hirisan apple hijau atau berries dan taburkan kismis. Kemudian taburkan pula Crumble Dough diatas buah-buahannya sehinga rata. Bakar didalam ketuhar 170 darjah C selama 1 jam atau sehingga berwarna ke-kuning kuningan dan masak. Setelah masak keluarkan dari ketuhar dan sejukkan seketika sebeul dikeluarkan dari acuannya. Taburkan dengan sedikit snow powder atau serbuk gula icing. Enak dimakan dengan Sos Vanilla.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home