Resipi...BLUEBERRY ROLL DAN PEACH ROLL
9 kuning telur sejuk (6 putih) 50 g air sejuk
1 sudu besar ovalette 150 gm gula
100 gm tepung/top flour 1 camca baking powder
60 g tepong jagung 1 sudu besar essence vanila
75 g mentega dicairkan
Peraturannya
Pukul telur, air, gula ovalette, baking powder dan tepung hingga naik dan pekat. Kemudian masukkan lemon paste. Pukul sebentar sahaja. Akhir sekali masukkan minyak dan gaul hingga rata. Bagi 2 adunan ini. Satu bahagian plain, satu bahagian letak chocolate emulco. Bakar di dalam dua talam besarnya 12 x 12 bagi tiap-tiap satu bahagian.
Buahnya
1 tin blueberry – pekatkan dengan cornflour
1 tin peach – masukkan peach ke dalam blender dan pekatkan sirapnya dengan satu sudu besar cornflour dan tambah gula sirap sedikit.
Creamnya
250 g gula ) Masak sampai pekat
400 g air ) sejukkan
500 g mentega
100 g Closet Instant Jelly
1 sudu besar essence
(Masak gula dengan air selama 15 min. Sejukkan. Pukul mentega dan closet. Kemudian
masukkan essence).
Blueberry Roll
Lapis cake di dalam acuan blueberry, disapu dengan blueberry dan cream.
(acuan berkaki 3 persegi)
Peach Roll
Lapis cake di dalam acuan peach roll. Lapis dengan icing merah jambu dan peach.
(acuan berkaki setengah bulatan)
0 Comments:
Post a Comment
<< Home