Resipi...UDANG KETAK CILI
Sumer: Chef Tan, Sakura Restaurant
Bahan-Bahan
Secukup rasa Gula
5 g Halia
1 sudu kecil Serbuk lada putih
1 sudu kecil Sos cili
1 sudu kecil Kicap cair
1 sudu kecil Sos tiram
1 sudu kecil Kicap pekat
1 sudu kecil Minyak bijan
300g Isi udang ketak
1 biji Bawang besar
1 sudu kecil Bawang putih kisar
1 batang Daun sup
3 batang Daun bawang
15g Tepung jagung
1 biji Telur
50ml Air
Secukupnya Minyak goreng
Cara Cara
1. Campur isi udang ketak dengan gula, serbuk lada putih dan kicap cair. Dadarkan telur dan campurkan setengah. Masukkan minyak bijan dan tepung jagung. Gaul rata dan goreng. Angkat dan toskan.
2. Tumis cili kering, halia, bawang putih dan sos tiram. Masukkan air sedikit. Tambah gula dan serbuk lada putih. Masukkan bawang besar, sos cili, kicap cair dan kicap pekat. Masak hingga sebati.
3. Campurkan udang ketak yang sudah digoreng. Gaul rata.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home