Tuesday, September 20, 2005

Resipi...SOTONG GORENG THAI

Sumber: Chef Tan, Sakura Restaurant

Bahan-Bahan
200g Sotong
150g Serbuk roti
1 biji Telur
1 sudu kecil Serbuk kunyit
1 sudu kecil Minyak bijan
5 sudu besar Tepung jagung
Secukup rasa Gula merah
Secukup rasa Garam
30g Tepung naik sendiri
15g Tepung custard
700ml Minyak
1 sudu kecil Serbuk lada putih

Cara Cara
1. Cuci sotong dengan tepung jagung untuk menghilangkan lendir sotong. Kemudian, sotong dicuci dan ditos.
2. Masukkan telur yang telah didadarkan. Campurkan kunyit, garam, gula merah, tepung naik sendiri, tepung custard dan minyak bijan. Gaul rata dan golekkan dalam serbuk roti. Goreng hingga sebati.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|