Wednesday, September 21, 2005

Resipi...PISANG RAI

Sumber : Resipi.net

Bahan-bahannya
1 liter air
garam secukup rasa
4 helai daun pandan, disiat dan disimpul
125 gram tepung gandum
150 ml air
1/2 sudu teh garam
150 gram kelapa parut, dikukus dengan 1/4 sudu teh garam
gula pasir secukup rasa
7-8 biji pisang raja atau kepuk yang tua

Cara-caranya
1. Didihkann 1 liter air, garam secukup rasa dan daun pandan.
2. Campur tepung gandum, 150 ml air dan garam. Kacau sehingga sebati.
3. Kupas pisang dan celup atu persatu ke dalam adunan tepung dan masukkan ke dalam air daun pandan yang sedang mendidih. Rebus sehingga pisang masak dan terapung.
4. Tuskan pisang dan golekkan diatas kelapa parut. Potong mengikut suka dan hidang dengan ditaburkan sedikit gula pasir diatasnya.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|