Resipi...KUIH - SARDIN ROLL
Bahan-Bahannya :
Gandum 1 paun
Baking Powder 1 camca teh
Lemak Sayur 4 auns
Majerin 4 auns
Sardin 1 tin
Bawang Besar 1 ulas
Lada Merah & Hijau 3 biji
Limau Nipis ½ biji
Serbok Perisa jika mahu
Air Sejuk (Dlm peti air batu) 8 camca besar
Telur Merah 2 biji
Susu Cair 1 camca besar
Cara-cara membuatnya :
1. Gandum hendaklah di gaul dgn baking powder terlebih dahulu dan diletakan di dalam satu bekas.
2. Campurkan lemak sayur dan marjerin bersama tepung tadi dan di gaul sehingga menjadi halus dan masukan 4 camca air sejuk kedalam adunan tadi sehingga besatu.
3. Kemudian masukan 4 camca air sejuk lagi dan digaul perlahan -lahan sehingga sebati .
4. Kemudian di canai perlahan-lahan setebal 0.5cm dan selebar 8cm dan panjangnya kira 5 atau 7 cm. Buatlah sehingga habis doh tadi.
Intinya :
1. Sardin dikeluarkan dan dimasukan ke dalam pinggan yang berasingan dan dihancurkan. (Buang tulang-tulangnya jika ada)
2. Bawang besar di cincang halus dan dimasukan kedalam sardin tadi. Lada dipotong-potong kecil dan dimasukan kuahnya sekali kemudian perahkan air limau nipis. Setelah itu jerang di atas dapur sehingga pekat dan diangkat dan dibiarkan sejuk.
3. Ambil doh yang telah dipotong-potong tadi letakan diatasnya kira-kira 1 camca sardin mengikut panjang adunan tadi. Setalah itu digulung seperti menggulung kuih Dadar dan tepinya dilekatkan dengan tepung sagu yang dibancuh dengan air dan tekan perlahan-lahan dan buatlah sehingga habis.
4. Setelah siap semuanya kemudian disusun didalam dulang dan sapukan telur yang dibancuh dengan susu cair tadi. KEmudian dibakar sehingga masak.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home