Monday, September 26, 2005

Resipi...IKAN MASAK MINYAK KELAPA

Sumber : Pak Amir

Bahan-bahannya :-
1 ekor ikan siakap/ikan merah/ikan kembung - kira-kira 1 kati - dibersihkan

1 biji kelapa - diparut
15 biji cili putih - dibelah dua untuk hiasan
2 batang serai - dititik
1 camca makan air asam
4 camca makan kerisik
(kelapa parut digoreng dan ditumbuk dengan sedikit serai dan bawang merah)
6 camca besar minyak masak
Garam secukup rasa dan sedikit serbuk perasa

Bahan hirisan :-
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Bahan tumbuk :-
1 1/2 inci kunyit - dikupas
Cili padi ikut selera

Cara-cara menyediakannya :-
1. perah 3 cawan santan pekat dari kelapa yang diparut
2. panaskan minyak di dalam kuali
3. tumis bahan yang dihiris dan bahan yang ditumbuk tadi sehingga wangi baunya
4. masukkan kerisik dan kacau
5. angkat dari api, masukkan ikan, serai, cili putih dan gaul rata-rata
6. Kemudian tuangkan pati santan, air asam, garam dan serbuk perasa
7. hidangkan panas-panas

Option:
Ikan tersebut hendaklah digoreng sebentar untuk menyedapkan lagi dan bagi mengelakkan ikan tersebut hancur isinya.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|