Monday, September 26, 2005

Resipi...SOTONG STIM KUNYIT

4 ekor sotong sedang (pilih yang bertelur lagi baik)
1 labu bawang besar
kunyit 1 sudu teh
garam secukup rasa
minyak masak 2 sudu teh

Cara :
1. Siang sotong bulat(cincin), jangan buang dakwatnya,(cuma buangkan isi perut yang jernih tu).
2. Siangkan gigi (taring) sotong tu dan juga buang mata.
3. Cuci dan toskan. Perap dengan kunyit dan garam untuk beberapa ketika sambil tu potong bawamg bulat2 (cincin).
4. Panaskan kuali dan minyak. Gunakan api sederhana.
5. Masukkan bawang dan tunggu bawang layu. bila dah layu masukkan sotong tadi, gaul dan tutup. (Api perlahan).
6. Tunggu sehingga 15 minit, sambil2 tu pastikan sotong tak kering dan kosek2 kan.
7. Dah masak boleh hidang, makan sama nasi putih panas... Emmmm sedapnya....

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|