Monday, October 03, 2005

Resipi...TOM YAM KUNG

BAHAN-BAHAN
3 Tangkai Lada Kering
2 Tangkai Serai
2 Biji Bawang Besar
2 Sudu Besar Gula
2 Sudu Besar Pes Tomyam
500ml Nampla (sos ikan)
3 Helai Daun Limau Purut
5 Biji Cili Padi
100g Udang
2 Tangkai Daun Sup
1 Sudu Besar Sos Tipparot
1 Biji Tomato (potong 4)
3 Kuntum Cendawan Butang (potong 4)
2 Sudu Besar Stok Ikan

CARA MEMBUAT
1. Masukkan stok ikan dan didihkan selama 3 minit
2. Masukkan daun limau purut,serai yang telah dipotong.
3. Kemudian masukkan bawang yang telah dipotong.
4. Selepas itu masukkan udang,cendawan,tomato,sedikit gula,nampla (sos ikan),air limau nipis dan susu cair.
5. Akhir sekali taburkan daun bawang dan daun ketumbar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|