Resipi...RENDANG PEDAS SAMBAL ASLI
Bahan A:
5 batang serai
1/4 cawan kelapa parut
3 cm lengkuas
2 cm halia
4 ulas bawang putih
Bahan B:
1 cawan santan cair
1 pek rempahan rendang maggi
2 labu bawang besar, dihiris halus
4 camca besar lada kisar
3 camca besar minyak masak
11/2 camca teh serbuk pati daging maggi
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 keping asam keping
500 gm daging. dipotong sebesar 3 cm
2 helai daun kunyit, dihiris nipis
cili merah dan daun pudina
Cara-caranya:
Kisar bahan A hingga lumat.
Gaul dan sebatikan bahan A dan bahan B,
Masak hingga mendidih dan masukkan daging.
Masak diatas api yang sederhana sehingga daging empuk dan
kuah hampir pekat.
Masukkan daun kunyit dan masak hingga kering.
Hias dan hidangkan.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home