Thursday, October 27, 2005

Resipi...IKAN AMPAP ISTIMEWA

1 kilo ikan sadin (ikan lainpun boleh)
2 batang serai (dititik)
3 inci halia
kunyit secukupnya (seeloknya lebihkan kunyit - rasa dan warnanya akan lebih enak dan cantik)
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
4 biji lada merah
10 biji cili api
1 cawan pati asam jawa
6 biji belimbing buluh (belah dua)
daun kunyit muda secukupnya (dihiris halus)
sedikit belacan
garam secukupnya
serbuk perasa secukupnya
sedikit gula
sedikit minyak (utk. mengawet dan mencantikkan masakan).

Caranya: Semua bumbu tadi ditumbuk dan digaul rata bersama ikan (yang sudah dibersihkan - tak perlu dipotong, sebab jenis ikan ini adalah kecil). Akhir sekali masukkan air asam jawa dan tambah air biar separas dengan ikan, lepas itu barulah tuangkan minyak dan masak dengan api yang perlahan. Biarkan hingga airnya agak kering sedikit. Setelah itu taburkan hirisan daun kunyit dan tutup sekejap.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|