Thursday, October 27, 2005

Resipi...KACANG GORENG BEREMPAH

Bahan:

1 KG KACANG TANAH
10 BIJI LADA KERING
10 ULAS BAWANG PUTIH
1/2 SUDU BESAR JINTAN MANIS
2 SUDU BESAR JINTAN PEDAS
2 SUDU BESAR GARAM
GULA 1 1/2 SENDUK
2 BIJI TELOR
4 SENDUK TEPUNG GANDUM

Cara:

TUMBUKKAN LADA KERING BERSAMA BAWANG PUTIH. MASUKKAN KE DALAM KACANG DAN GAULKAN PERLAHAN-LAHAN SEHINGGA SEBATI. MASUKKAN GARAM, JINTAN MANIS, JINTAN PEDAS KE
DALAM ADUNAN TADI. KEMUDIAN MASUKKAN GULA PERLAHAN-LAHAN. JANGAN BAGI GULA TERSEBUT HANCUR. KEMUDIAN SEKALI MASUKKAN TEPUNG DAN TELUR. GAUL BIARLAH RATA.

PANASKAN MINYAK DAN KEMUDIAN SENDUKKAN ADUNAN TERSEBUT LALU GORENG.KACAU PERLAHAN-LAHAN DENGAN API YANG SEDERHANA..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|