Resipi...TEMBOSA
Bahan Inti
2 ekor ikan kembung, direbus & dibuang tulang
4 biji bawang merah, dihiris nipis
150 g kelapa parut (putih)
1/2 camt serbuk lada hitam
1/2 camt gula
garam secukupnya
Bahan doh
500 g tepung gandum
garam secukupnya
200 g marjerin
145-155 ml air
minyak untuk menggoreng
Untuk inti, tumbuk isi ikan dengan bawang merah hingga lumat. Letak di dalam kuali, campurkan kelapa, serbuk lada hitam dan gula. Kalau di atas api perlahan hing-ga agak berderai (kering). Tambah garam dan biar sejuk.
Untuk doh, ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk, gaul dengan marjerin hingga rata. Masukkan sedikit demi sedikit air dan uli menjadi doh lembut. Tutup dengan tuala lembab dan biar 30 min. Canai doh setebal 4 mm and potong bulat dengan penerap 10cm. Isikan dengan inti dan lipat menjadi separuh bulatan. Kelim tepinya. Goreng di dalam minyak panas hingga keemasan.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home