Monday, October 24, 2005

Resipi...IKAN SIAKAP GORENG LADA HITAM

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
1 labu bawang besar (kisar)
1 ulas bawang puteh (kisar)
1/2 inci halia (kisar)
1 batang serai (kisar)
3 tangkai cili merah (kisar)
1 sudu besar lada hitam (kisar)
1 sudu besar kicap pekat manis
1/2 sudu besar cili sos
Garam dan perasa secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Daun ketumba untuk hiasan

Cara Memasak:
1. Bersihkan ikan, kemudian gaulkan dengan sedikit garam halus dan serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Panas sedikit minyak kemudian tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
4. Masukkan kicap, cili sos, garam dan perasa secukupnya.
5. Kecilkan api, kacau rata sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
6. Tuangkan kuah sos ini keatas ikan, kemudian hias di atasnya dengan daun ketumbar. Enak dihidangkan panas-panas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|