Monday, October 24, 2005

Resipi...TERONG GARAM ASAM

Sumber: Mami Asmah Laili

Bahan-Bahan
5 biji terong hijau, dibelah dua, kemudiah belah tengah jangan putus
5 batang kacang panjang, dipotong sejari panjang
50 gram udang kering, direndam
4 biji bawang putih
2 biji bawang besar
2 batang serai dikisar
Sejari lengkuas jangan
Sejari halia terlalu halus
1 sudu teh belacan
6 biji buah keras, dikisar halus
7 biji lada kering, dikisar halus
2 biji bawang besar, dihiris
5 biji lada merah, dihiris
1 sudu makan asam diramas dan
1 cawan santan ditapis
Sedikit minyak untuk menumis
Gula dan garam secukup rasa



Cara Cara
Panaskan sedikit minyak, goreng terong hijau sebentar sehingga layu. Angkat dan toskan. Tumis hirisan bawang besar dan lada merah sehingga layu. Masukkan rempah kisar, goreng sehingga garing dan wangi baunya. Tuangkan santan, taburkan gula dan garam. Gaul rata dan masaklah sehingga mendidih dan pekat sedikit. Masukkan terong dan kacang panjang. Gaul rata dan matikan api.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|