Thursday, October 20, 2005

Resipi...KEK COKLAT KENTANG

Bahan-bahannya
3/4 cawan mentega
2 cawan gula kaster
4 biji telur, diasingkan kuning dan putih
2 cawan tepung kek
2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh serbuk pala
1/4 sudu teh serbuk cengkih
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
4 sudu teh serbuk koko
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh soda penaik
1 cawan dan 2 sudu teh dadih (yoghurt)
1 cawan kentang, dilecek (dibiarkan sejuk)
1 sudu teh vanilla

Cara-caranya
1. Lengser dua tin bulat berukuran 22 cm dengan sedikit mentega. Alaskan dasarnya dengan kertas kalis minyak.
2. Dengan pemutar letrik, putar mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
4. Ayak tepung kek, serbuk penaik, pala, cengkih, kulit kayu manis, koko, garam dan soda penaik.
5. Campur dadih (yoghurt) dengan kentang lecek.
6. Masukkan bahan ayak berselangseli dengan campuran dadih. Kacau rata-rata dan bubuh pula vanilla.
7. Putar putih telur hingga separuh kental. Kaup balikkan ke dalam adunan kek.
8. Ratakan di dalam 2 loyang tadi. Bakar pada suhu 190 darjah C selama 35 - 45 minit atau hingga masak.
9. Bila kek sejuk, hiaskan dengan krim mentega koko ditengah.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|