Tuesday, October 18, 2005

Resipi...KARI AYAM KAPITAN

Bahan-bahan :

Ayam
Rempah kari ayam (or whatever you likes)
Serai di ketuk
Daun Kari
Serbuk Cili (or Ciliboh )
Santan (biar pekat dan tak payah banyak sebab bukan kari biasa, agak-agak ayam boleh masak cukuplah).

Bahan-bahan Dikisar :

Bawang Besar (bawang besar banyak lagi sedap)
Bawang Putih
Buah Keras
Kunyit Hidup

Cara-caranya:-

· Perapkan ayam ngan rempah kari.
· Goreng kan bahan yang dikisar. Masukkan daun kari.
· Campurkan rempah kari,serbuk cili dan sedikit santan, goreng sampai pecah minyak.
· Masukkan ayam ,serai dan santan. Biar mendidih dan kuah pekat.
· Kalau nak hias ..macam biasa cili hidup dan bawang goreng di atasnya.
· Kalau nak cepat, Kat supermarket dah ada rempah kari kapitan segera.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|