Tuesday, October 18, 2005

Resipi...YAW CHA KWE

Bahan-bahannya

500 gm tepung gandum
2 cawan air
1 camb marjerin di masak (cairkan)
1 camt garam halus
3 sudu makan gula
1 sudu makan susu pekat manis
1 biji kuning telur
2 camca teh yis kering
1/2 camca teh soda bikarnonat (jika tak pakai pun lagi lembut)
minyak untuk mengoreng



Cara Membuatnya

1. Sediakan satu mangkuk adunan. Masukkan 2 cawan air, marjerin, gula, susu, garam, kuning telur, yis kering dan soda bikarbonat.


2. Semua bahan tersebut di kacau hingga larut, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Adunan biar lembut. Uli hingga tidak melekat. Bulat-bulatkan adunan. Biarkan sehingga setengah jam, tutup dengan tuala.


3. Ambil adunan dan canai. Kerat-kerat dan ambil lidi basah, tekan dan tindih dan di tarik panjang. Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning dan masak. Goreng dengan api sederhana.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|